Pääsiäiskynttilä


Pääsiäiskynttilä on mehiläisvahaa. Se siunataan ja sytytetään pääsiäisyön vigiliassa ennen messun alkua. Pääsiäiskynttilä on side kristinuskon ja juutalaisuuden välillä. Jumala johdatti tulipatsaan avulla israelilaiset pakoon Egyptistä. Tulipatsas on kristityille uusi side Jeesukseen, uusi liitto. Nykyisin uskovat seuraavat pääsiäisyönä kulkueena pääsiäiskynttilää kirkkoon. Pääsiäiskynttilä on näin ollen merkki ylösnousseesta Kristuksesta.

Pääsiäiskynttilässä näet kaksi kreikkalaista kirjainta. Ensimmäinen on alfa – alun kirjain, joka on myös kreikkalaisten aakkosten ensimmäinen kirjain. Toinen on oomega – lopun kirjain, joka on myös viimeinen kirjain kreikkalaisissa aakkosissa. Näiden kirjainten merkitys pääsiäiskynttilässä on tämä: Jeesus, Jumalan Poika, on alku ja loppu.

Näiden kahden kirjaimen lisäksi kynttilää koristaa kyseisen vuoden vuosiluku. Pääsiäiskynttilässä on usein myös koristeellinen risti, joka on tehty mehiläisvahasta. Tämä risti muistuttaa Jeesuksen ristinkuolemasta. Samalla pääsiäiskynttilä kuitenkin sanoo: Jeesus on voittanut kuoleman; Hän on ylösnoussut! Muistellaksemme Jeesuksen viittä haavaa – käsissä, jaloissa ja kyljessä – on pääsiäiskynttilässä myös viisi ”naulaa”, jotka on peitetty punaisella vahalla.