Alttari


Kaikissa kirkoissa on alttari. Alttari on erityisen tärkeä paikka. Alttari on Jumalan pöytä, jonka ympärille ihmiset kokoontuvat. Tästä syystä alttarilla on kauniit kynttilät ja kallisarvoinen liina. Eukaristian eli ehtoollisen vietossa alttarilla on pateeni eli ehtoollisleipälautanen ja kalkki eli ehtoollismalja, jossa on viiniä. Alttarilla on myös pieni risti. Alttarin edustaa peittää joskus värikäs kirkkotekstiili. Se on nimeltään antependium. Sen väri viittaa sunnuntain tai muun juhlapäivän merkitykseen. (Katso Värien käyttö kirkossa)

Alttari on keskeinen paikka pyhässä messussa. Pöytä meidän keskellämme. Kokoonnumme sen ympärille viettämään eukaristiaa. Eukaristia on lainasana kreikan kielestä ja se tarkoittaa kiitosta tai kiitosuhria. Alttari on yleensä kirkon itäpäädyssä, nousevan auringon suunnalla. Idästä odotetaan Jumalan Pojan uutta ilmestymistä ja kuolleiden ylösnousemusta.

Monissa uskonnoissa on alttari. Sen päällä ovat pyhiä toimituksia varten tarvittavat asiat. Aikoinaan monissa uskonnoissa alttarilla uhrattiin eläimiä, jotta saataisiin armoa jumalalta. Tästä syystä alttaria nimitetään myös uhripöydäksi.