Pyhän Ristin seurakunnan kirkko

Kuvassa näet Pyhän Ristin seurakunnan kirkon, joka sijaitsee Tampereella.

Seurakunnan nimi viittaa ristiin, jolla Jeesus Kristus kuoli. Risti muistuttaa meitä kristittyjä Jeesuksen kuolemasta. Se muistuttaa myös vapahduksestamme. Jeesus kuoli ristillä lunastaakseen meidät vapaiksi Aatamin ja Eevan suuresta synnistä.

Katolilaisilla kristityillä on erityinen juhla, jolloin muistellaan ristiä. Juhlaa vietetään 14. syyskuuta, Pyhän Ristin ylentämisen juhla. Se oli aikoinaan myös luterilaisessa almanakassa juhla, mutta ei enää. Rooman keisari Konstantinus julisti 300-luvulla kristinuskon valtionuskonnoksi. Kristittyjen ei Roomassa enää tarvinnut pelätä joutuvansa vainotuksi ja tapetuksi uskonsa tähden.

Legendan mukaan Konstantinus Suuren äiti, Pyhä Helena, löysi pyhiinvaellusmatkallaan Pyhältä maalta Golgatalta kolme ristiä. Kukaan ei tiennyt, mikä niistä oli oikea. Oikea Jeesuksen risti kuitenkin löydettiin, kun vakavasti sairas kosketti ristiä ja parantui. 13. syyskuuta 335 Jerusalemissa vihittiin keisari Konstantinuksen aloitteesta kiitokseksi tuosta löydöstä Ylösnousemuskirkko; nykyisin tuon kirkon nimi on Pyhän haudan kirkko. Kirkon vihkimisjuhlassa piispa Makarios I pystytti paikoilleen ristin. Myöhemmin persialaiset valtasivat Jerusalemin ja ryöstivät ristin. Keisari Herakleios voitti sen heiltä takaisin vuonna 628 ja se asetettiin alkuperäiselle paikalleen.

Pyhän Ristin kirkon vihkimisen muistopäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 415. Rooman kirkko alkoi viettää juhlaa säännöllisesti 600-luvulla, vuonna 629 juhlan päiväksi määrättiin 14. syyskuuta. Siitä lähtien päivään on liittynyt ristin pyhäinjäännösten kunnioittaminen. Ortodoksisessa jumalanpalveluksessa pappi osoittaa painavalla ristillä jokaiseen ilmansuuntaan ristin kunnioittamiseksi ja kirkkokansan siunaamiseksi.


Pyhän ristin seurakunta

Amurinkuja 21 A, 33230 Tampere
puhelin: 03-2127280
fax: 03-2147814
email: risti(at)katolinen.fi
kotisivu: risti.katolinen.fi
pankkiyhteys: FI08 2236 1800 0045 66

Kirkkoherra: Isä Zenon Strykowski SCJ