Kalkki, liinat, kirkkoviini ja käsien pesu


Kalkki
Kalkki on se malja, josta kommuunion eli ehtoollisen jakamisen aikana papit ja uskovat juovat Kristuksen veren. Uhrilahjojen valmistamisen yhteydessä maljaan on kaadettu viiniä ja lisätty tippa vettä. Eukaristisen rukouksen aikana viini muuttuu Kristuksen vereksi.

Tabernaakkelista löydät myös ciboriumin, astian, jossa säilytetään aikaisemmissa messuissa pyhitettyjä hostioita – Kristuksen ruumista. Kommuuniolla myös tästä astiasta jaetaan ehtoollista.

Purifikaattori
Purifikaattori eli kalkkiliina on pieni valkoinen liina, jolla kommuunion aikana pyyhitään kalkin reunaa. Sillä myös puhdistetaan ja kuivataan kalkki koommuunion jälkeen.

Palla
Palla on valkoisella kankaalla päällystetty neliön muotoinen levy, jolla kalkki eli ehtoollismalja peitetään messun aikana. Kooltaan useimmiten noin 12-18 cm.

Korporaali
Korporaali (corporale) on tärkätty, useimmiten neliön muotoinen, valkoinen liina, sivupituudeltaan noin 45-50 cm. Liina levitetään alttarille pyhän messun aikana ja sen päälle tulevat kaikki eukaristian vietossa käytettävät pateenit, ciboriumit ja kalkit.

Kirkkoviini
Pyhässä messussa messupalvelijat tuovat leivän (katso hostia) ja viinin alttarille. Tiedämme, että viimeisellä ehtoollisella Jeesus otti leivän ja sanoi: ”Tämä on minun ruumiini.” Samoin hän otti viinin ja sanoi: ”Tämä on minun vereni.” Kirkkoviinin pitää olla laadultaan erinomaista, puhdasta rypäleviiniä. Tästä syystä vain harvat viinitarhat saavat toimittaa kirkolle messussa käytettävää viiniä.

Käsien pesu – lavabo
Sana lavabo (latinaksi: lavare = pestä) viittaa siihen, kun messua viettävä pappi pesee symbolisesti kätensä ennen eukaristisen rukouksen alkua. Messupalvelija kaataa vähän vettä papin sormille, joita pappi pitää pienen astian yllä. Toinen messupalvelija ojentaa papille pyyhkeen, johon tämä voi kuivata kätensä.