Vihkivesiastia


Kirkon sisääntulon läheisyydessä on vihkivesiastia. Vihkivesi muistuttaa meitä kasteesta. Kasteen sakramentissa pään päälle valellaan kolmasti hieman vettä ja pappi lausuu:

”Minä kastan sinut Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.”

Kasteessa meistä tulee Jumalan lapsia. Kun astumme sisään Jumalan huoneeseen niin teemme ristinmerkin siunatulla vihkivedellä. Tällä tavalla tunnustaudumme kristityiksi kolmiyhteisen Jumalan, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Kirkon vihkivesi on aluksi ihan tavallista vesijohtovettä. Vihkivesi siunataan juhlallisesti pääsiäisyön vigiliassa, jossa pappi siunaa veden kastamalla siihen pääsiäiskynttilän. Tätä siunattua vihkivettä käytetään kasteen sakramentissa, siunauksissa ja vihkivesialtaassa. Vihkiveteen lisätään suolaa, niin että vesi säilyy paremmin. Jos pääsiäisyönä siunattu vesi loppuu, pappi tai diakoni voi siunata vihkiveden myös muulloin kirkkovuoden aikana. Papeilla on kirja, josta he näkevät, miten vihkivesi siunataan. Kirjan nimi on Benediktionale (se on latinaa tarkoittaa kirkon siunausten kirja).

Yleensä katolisessa on lapsikaste. Ensin sovitaan aika kirkkoherran kanssa. Vanhempien lisäksi tarvitaan kaksi kummia, jotka ovat mukana, kun lapsi kastetaan. Kastekummien on oltava 16 vuotta täyttäneitä ja vahvistuksen saaneita katolilaisia. Jos kummi kuuluu johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon, hän ei ole kastekummi, vaan kasteentodistaja.

Jos kristillisen kasteen saanut, kuten ortodoksinen tai luterilainen kristitty, liittyy katoliseen kirkkoon, hänen kasteensa on pätevä, eikä häntä kasteta uudelleen. Nämä uskontokunnat tunnustavat kasteen sakramentiksi.