Liturgiset värit

Valkoinen…
…on juhlan väri, ilon ja puhtauden väri.

Valo, täydellisyys, syyttömyys sekä värinä Kristuksen symboli. Roomalaiset sotilaat heittivät noppaa Jeesuksen valkoisen paidan suikaleista, kun Hänet oli ristiinnaulittu. Valkoista messukasukkaa käytetään joulun- ja pääsiäisen aikaan, sekä juhlissa, jotka on pyhitetty Kristukselle.

Liturginen käyttö: Valkoista käytetään suurissa juhlissa kuten pääsiäisenä ja jouluna. Valkoinen on myös tunnusväri muina ”Herran Juhlapäivinä” kuten esimerkiksi Kristuksen taivaaseen astumisen tai Herran kasteen päivänä. Näin sekä joulu-, että pääsiäisaika (myös aika juhlapyhien ympärillä) näkyy valkoisena. Valkoiseen pukeudutaan myös niiden pyhimysten juhlapyhiin, jotka eivät kuolleet kristittyjen vainoissa, marttyyreinä.

Punainen…
…on tulen, rakkauden, veren ja Pyhän Hengen väri.

Liturginen käyttö: Punainen on tulen väri ja se nähdään silloin kun vietetään Pyhän Hengen juhlaa, helluntaina ja vahvistuksen vietossa. Punainen veren värinä käytetään marttyyrien juhlapäivinä ja myös kun muistelemme Pyhiä (myös useimpia apostoleja), jotka tapettiin uskonsa vuoksi. Punainen on myös pitkäperjantain, palmusunnuntain ja kynttilänpäivän väri. Silloin muistellaan Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa. Verellä ja tulella on kuitenkin myös tekemistä rakkauden kanssa: Pyhää Henkeä, joka helluntaina tuli tulipatsaana apostolien ylle kuvataan usein rakkaudeksi, joka yhdistää ihmiset ja Jumalan. Jeesus itse sanoo: ”Suurempaa rakkautta ei voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.” (Joh. 15:13) Punainen on myös liturginen väri, kun vietetään kuolleen paavin surujuhlaa.

Vihreä…
…on kasvun, toivon ja elämän väri.

Vihreä kuvastaa toivoa, elämää, luontoa ja luomistyötä. Vihreä on värinä kaikkina niinä vuoden päivinä, jolloin ei juhlita mitään muuta juhlaa.

Liturginen käyttö: Vihreää väriä käytetään niinä sunnuntaina ja kaikkina niinä arkipäivinä, jolloin ei ole muu juhlapäivä. Jeesus kertoo Jumalan valtakunnasta kasvavana, Hän puhuu siemenistä, jotka itävät ja kasvavat. Jeesus puhuu hapatteesta, joka hapattaa koko taikinan: Jumalan valtakunnan kasvu näkyy vihreästä väristä aivan kuin uskovien lisääntynyt luku maailmassa. Vihreä on myös toivon, pysyvyyden ja jokapäiväisen uskon väri. Se on myös elävän luonnon, luomistyön ja siten kiitollisuuden väri, kaiken tämän, minkä Jumala on meille antanut.

Violetti…
…on katumuksen ja syntien tunnustamisen väri.

Violetti on katumuksen ja syntien tunnustamisen väri, jota käytetään paaston- ja adventin aikana. Se on myös sielunmessun ja hautajaisten väri.

Liturginen käyttö: Violetti on sekoitus punaista ja tumman sinistä: Tummana se on väriskaalan lopussa – se on siirtymäajan, jota myös kutsutaan muuttumiseksi ja uudelleen aloittamiseksi väri. Se on tämän vuoksi katumusväri: sitä käytetään adventin- ja paastonaikaan ja myös rippi-isän stoola on violetti. Violettia käytetään hautajaisissa ja vainajien messussa – se on lähellä mustaa surun väriä.

Roosa (vaaleanpunainen)…
…on iloitsemisen väri.

Roosa on violetin vaalea versio, eikä ole varsinainen liturginen väri. Sitä käytetään vain kaksi kertaan vuoden aikana: Adventin kolmantena sunnuntaina (latinaksi Gaudete = ”iloitkaa”) sekä neljäntenä paastonajan sunnuntaina (latinaksi Laetare = ”iloitse”).

Liturginen käyttö: Katumusaikana, joka valmistaa meitä jouluun ja pääsiäiseen, tämä väri näyttää ilon tätä aikaa seuraavasta juhlasta: Katumuksen ajan violetti muuttuu valkoisen avulla juhlaodotuksen ajan väriksi – ja siksi roosaksi.

Musta…
… on surun väri.

Musta on surun ja kuoleman väri, mutta myös juhla-asun väri. Sitä käytetään hautajaisissa ja juhla-asuna ja myös aikuisten messupalvelijoiden ja lehtorien asuna valkoisen alban alla. Violettia käytetään monesti mustan sijaan.

Liturginen käyttö: Mustaa väriä voi käyttää kuolleiden liturgiassa. Musta on jälleen tullut käyttöön viime vuosina. Musta korvataan ennen kaikkea violetilla värillä.

Sininen…

…on väri, jota voi käyttää liturgisena värinä – tietenkin jumalanpalveluksissa, jotka ovat Jumalan äiti Marian kunniaksi. Kristillisessä taiteessa Maria on usein kuvattu entisaikojen kalliiseen ja aateliseen väriin, siniseen. Taivaan, vapauden, kaipauksen väri on tullut Marian vertauskuvaksi.

Muut värit

Kultaa ja hopeaa käytetään myös väreinä erityisissä tilaisuuksissa. Ne eivät kuitenkaan kelpaa liturgisiksi väreiksi.