Kalkki ja liinat


Kalkki
Kalkki on se malja, josta kommuunion eli ehtoollisen jakamisen aikana papit ja uskovat juovat Kristuksen veren. Uhrilahjojen valmistamisen yhteydessä maljaan on kaadettu viiniä ja lisätty tippa vettä. Eukaristisen rukouksen aikana viini muuttuu Kristuksen vereksi.

Tabernaakkelista löydät myös ciboriumin, astian, jossa säilytetään aikaisemmissa messuissa pyhitettyjä hostioita – Kristuksen ruumista. Kommuuniolla myös tästä astiasta jaetaan ehtoollista.

Palla
Palla on valkoisella kankaalla päällystetty neliön muotoinen levy, jolla kalkki eli ehtoollismalja peitetään messun aikana. Kooltaan useimmiten noin 12-18 cm.

Purifikaattori
Purifikaattori eli kalkkiliina on pieni valkoinen liina, jolla kommuunion aikana pyyhitään kalkin reunaa. Sillä myös puhdistetaan ja kuivataan kalkki koommuunion jälkeen.

Korporaali
Korporaali (corporale) on tärkätty, useimmiten neliön muotoinen, valkoinen liina, sivupituudeltaan noin 45-50 cm. Liina levitetään alttarille pyhän messun aikana ja sen päälle tulevat kaikki eukaristian vietossa käytettävät pateenit, ciboriumit ja kalkit.