Piispa
Piispalla on korkea virka kirkossa. Alkuperäinen kreikankielinen nimitys on „Episkopos“, joka tarkoittaa valvojaa, paimenta tai suojelijaa. Piispan virka-alueeseen kuuluu useita seurakuntia. Tätä virka-aluetta kutsutaan hiippakunnaksi.
Piispoja on ollut jo kristikunnan alkuajoista lähtien. Vanhemmat, vaikutusvaltaiset miehet valitsivat piispat. Piispojen piti ratkaista ja päättää, miten uskoa oikeastaan selitetään ja miten siitä kerrotaan. Se mitä piispa tänään tekee ja mitä hänen virkaansa kuuluu, on riippuvaista siitä mitä hiippakuntaa hän edustaa.
Katolisessa kirkossa miehen pitää ensi tulla vihityksi diakoniksi ja vasta sitten papiksi. Paavi nimittää piispan hiippakuntaan, joka tarvitsee piispaa. Toinen piispa vihkii uuden piispan virkaansa. Vain piispa voi vihkiä miehen papiksi. Piispa myös valvoo hiippakuntansa kristillistä oppia. Hänellä on tosin myös tehtäviä kirkon hallinnossa.
Katolisen piispan tunnuksia ovat: Piispanhiippa (päähine) eli Mitra, piispan sauva, joka muistuttaa paimenen sauvaa sekä rintaristi eli pektoraali. Yhdessä sormessa hänellä on erityinen piispan sormus.
Ortodoksipiispat ovat vastaavanlaisia kuin katoliset piispat. Ortodoksipapit saavat avioitua, piispat sitä vastoin eivät. Heidän tehtävänsä on samanlainen kuin katolisessa kirkossa.
Suurimmalla osalla evankelisilla ja reformoiduilla kirkoilla, kuten myös luterilaisilla, on piispa. Nämä virat ovat kuitenkin erilaisia eri maissa. Vain näissä kirkoissa myös nainen voi olla piispa. Jos näissä kirkkokunnissa ei ole pappia jää pappisvihkimys pois piispan tehtävistä.
Suomen katolisen kirkon piispa on +Teemu Sippo. Hän on syntynyt Lahdessa 20.5.1947. Saksalainen kardinaali Lehmann vihki hänet Helsingin hiippakunnan piispaksi 5.9.2009.