Piispa

Piispalla on korkea virka kirkossa. Alkuperäinen kreikankielinen nimitys on „Episkopos“, joka tarkoittaa valvojaa, paimenta tai suojelijaa. Piispan virka-alueeseen kuuluu useita seurakuntia. Tätä virka-aluetta kutsutaan hiippakunnaksi.

Piispoja on ollut jo kristikunnan alkuajoista lähtien. Vanhemmat, vaikutusvaltaiset miehet valitsivat piispat. Piispojen piti ratkaista ja päättää, miten uskoa oikeastaan selitetään ja miten siitä kerrotaan. Se mitä piispa tänään tekee ja mitä hänen virkaansa kuuluu, on riippuvaista siitä mitä hiippakuntaa hän edustaa.

Katolisessa kirkossa miehen pitää ensi tulla vihityksi diakoniksi ja vasta sitten papiksi. Paavi nimittää piispan hiippakuntaan, joka tarvitsee piispaa. Toinen piispa vihkii uuden piispan virkaansa. Vain piispa voi vihkiä miehen papiksi. Piispa myös valvoo hiippakuntansa kristillistä oppia. Hänellä on tosin myös tehtäviä kirkon hallinnossa.

Katolisen piispan tunnuksia ovat: Piispanhiippa (päähine) eli Mitra, piispan sauva, joka muistuttaa paimenen sauvaa sekä rintaristi eli pektoraali. Yhdessä sormessa hänellä on erityinen piispan sormus.

Ortodoksipiispat ovat vastaavanlaisia kuin katoliset piispat. Ortodoksipapit saavat avioitua, piispat sitä vastoin eivät. Heidän tehtävänsä on samanlainen kuin katolisessa kirkossa.

Suurimmalla osalla evankelisilla ja reformoiduilla kirkoilla, kuten myös luterilaisilla, on piispa. Nämä virat ovat kuitenkin erilaisia eri maissa. Vain näissä kirkoissa myös nainen voi olla piispa. Jos näissä kirkkokunnissa ei ole pappia jää pappisvihkimys pois piispan tehtävistä.

Suomen katolisen kirkon piispa on +Teemu Sippo. Hän on syntynyt Lahdessa 20.5.1947. Saksalainen kardinaali Lehmann vihki hänet Helsingin hiippakunnan piispaksi 5.9.2009.


Teemu Jyrki Juhani Sippo on syntynyt Lahdessa 20.5.1947. Hän liittyi katoliseen kirkkoon 27.5.1966. Hän antoi ensimmäiset lupauksensa Jeesuksen pyhän sydämen pappien veljeskunnassa (SCJ) 11.10.1970. Hän opiskeli diplomiteologiksi Freiburgin yliopistossa valmistuen sieltä 12.11.1976.

Teemu Sippo vihittiin diakoniksi 8.1.1977 Tampereen Pyhän ristin kirkossa ja papiksi 28.5.1977 Pyhän Marian kirkossa Helsingissä. Sen jälkeen hän toimi Jyväskylän ja Helsingin seurakunnissa, Katolisen tiedotuskeskuksen johtajana 1982-1985 sekä pitkään Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan kirkkoherrana.

Paavi Benedictus XVI nimitti isä Teemu Sipon Helsingin piispaksi 16.6.2009. Sippo vihittiin piispaksi Turun tuomiokirkossa 5.9.2009. Päävihkijänä toimi kardinaali Karl Lehmann ja kanssavihkijöinä edellinen Helsingin piispa Józef Wróbel SCJ sekä Kööpenhaminan piispa Czeslaw Kozon. Piispa Teemu Sippo otti hiippakunnan haltuunsa Pyhän Henrikin katedraalissa 6.9.2009.


Piispa Teemu Sippo